De ene koffie is de andere niet.
In totaal zijn er wereldwijd bijna honderd verschillende koffiesoorten te vinden.
Die zijn echter allemaal onder te verdelen in twee hoofdsoorten: Arabica en Robusta.
De koffiebonen kunnen vervolgens op twee manieren verwerkt: als Single Origins of in melanges.
Arabica
De oudste en meest gebruikte koffiesoort ter wereld. Arabica koffiebonen
hebben een zachte, volle smaak en een laag cafeïnegehalte.
Robusta
Robusta koffiebonen zijn krachtiger en harder van smaak dan Arabica bonen.
Ook is het cafeïnegehalte wat hoger.
Single Origins
Elke koffieregio heeft zo z’n eigen klimaat en ecologische omstandigheden.
In Single Origins proeft u de pure smaak van die éne boon uit die éne regio.
Melanges
Blends van verschillende soorten koffiebonen. In een goede melange komen
alle gebruikte bonen optimaal tot hun recht.
Koffie wordt gemaakt van koffiebonen, de zaden van de koffieplant die voor het productieproces van koffie gedroogd en vaak ook gemalen worden.
De koffieplant is een plant uit het geslacht coffea, dit geslacht bestaat uit ruim 60 soorten koffieplanten.
Voor het maken van koffie worden de Coffea Arabica ( arabicabonen ) en de Coffea Robusta ( robustabonen ) het meest gebruikt.
Ook worden meerdere soorten koffiebonen gemengd voor een stabielere smaak, hierna worden ze gebrand en eventueel vermalen.
Vorige pagina | Volgende pagina |