Koffie en Thee in Nederland

Bakkie koffie | literskoffie.nlKoffie en thee liggen diep verankerd in de Nederlandse cultuur en historie. Al eeuwen geleden brachten Nederlandse handelslieden koffie en thee mee uit exotische oorden. Door de jaren heen zijn koffie en thee samen met water de meest geconsumeerde en de meest geliefde dranken ter wereld geworden. Dagelijks worden wereldwijd miljarden liters koffie en thee gedronken.

Ook in Nederland hebben koffie en thee een vaste en belangrijke plaats in ons dagelijks leven. Per dag wordt er in Nederland gemiddeld 6,5 miljoen liter koffie geconsumeerd. Op jaarbasis is dat circa 150 liter koffie per persoon. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat er maar weinig mensen zijn die geen koffie of thee drinken. Dit blijkt uit wel uit het feit dat Nederlanders tot de meest ‘enthousiaste koffie drinkers’ ter wereld behoren. Alleen de Finnen, Noren, Zweden, Denen, Oostenrijkers en Zwitsers blijven ons nog voor.

Naast Koffiemolen | liteskoffiekoffie is ook thee onder Nederlanders een erg populaire drank. In totaal drinken theeliefhebbers in Nederland per dag ongeveer 3,5 miljoen liter thee, wat al gauw neerkomt op bijna 3 koppen thee per dag en 100 liter thee per jaar. Naast de zwarte-, groene-, witte- of oolongthee die afkomstig is van de theeplant (Camellia sinensis), worden er ook steeds meer kruidenmelanges (ook wel kruidenthee genoemd) gedronken, zoals kamille en rooibos.

Koffie en thee passen uitstekend in een gezond en verantwoord voedingspatroon en een gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld voor de dagelijkse bijdrage aan de vochtinname zijn zowel koffie als thee een prima keuze. Koffie en thee bevatten cafeïne (in combinatie met thee ook wel theïne genoemd). Cafeïne is verkwikkend en heeft een stimulerende werking. Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat cafeïne de concentratie verhoogt. Een kop thee (125 ml) bevat gemiddeld 30 mg cafeïne. Een kop koffie (125 ml) gemiddeld 85 mg cafeïne.

Ook in de wereldwijde economie hebben koffie en thee een belangrijke plaats ingenomen. Het product koffie levert niet alleen een heerlijke en verkwikkende drank op, maar is ook van grote economische waarde. Voor de landen waar deze producten verbouwd worden is het product en de export hiervan daarom erg belangrijk. Na ruwe olie wordt koffie bijvoorbeeld aangemerkt als het meest waardevolle exportproduct voor ontwikkelingslanden.

Niet voor niets dus dat er veel over koffie en thee valt te vertellen, zoals de geschiedenis van deze producten en de weg die de theebladeren en koffiebonen afleggen voordat ze als in je koffie- of theekopje belanden.

Volgende pagina